Sposób przygotowania:
Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Kurczaka opłukałam, osuszyłam, pokroiłam poprzecznie w paseczki. Na patelni rozgrzałam odebraną od całości łyżkę masła, obsmażyłam na niej mięso na rumiano. Zdjęłam mięso z patelni, włożyłam do nie pozostałe masło, rozgrzałam, wsypałam mąkę i mieszając smażyłam do lekkiego zrumienienia. Porcjami, nie przerywając mieszania, aby nie zrobiły się grudki, dolałam bulion. Ponieważ patelnia była za mała, przelałam sos do rondelka, dodałam żółtka i energicznie wymieszałam. Sos doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (sporą ilością) i curry. Do sosu włożyłam podsmażone mięso i osączony z zalewy groszek. Całość krótko podgrzałam. Potrawkę podałam z ugotowanym na sypko ryżem paraboiled.
gosia56
edytaha
To lubimy to samo Gosiu :)