edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Piersi kurczaka w sosie z dodatkiem curry i konserwowego groszku

Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem

 

  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 8 dag masła sklarowanego
  • ok. 3 łyżek mąki pszennej – tyle, żeby dobrze rozprowadziła się w maśle
  • 2 żółtka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka – może być z kostki, ale najlepszy będzie domowy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • curry w proszku
  • 1/2 puszka groszku konserwowego – tylko tyle miałam, ale można dać więcej

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Kurczaka opłukałam, osuszyłam, pokroiłam poprzecznie w paseczki. Na patelni rozgrzałam odebraną od całości łyżkę masła, obsmażyłam na niej mięso na rumiano. Zdjęłam mięso z patelni, włożyłam do nie pozostałe masło, rozgrzałam, wsypałam mąkę i mieszając smażyłam do lekkiego zrumienienia. Porcjami, nie przerywając mieszania, aby nie zrobiły się grudki, dolałam bulion. Ponieważ patelnia była za mała, przelałam sos do rondelka, dodałam żółtka i energicznie wymieszałam. Sos doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny (sporą ilością) i curry. Do sosu włożyłam podsmażone mięso i osączony z zalewy groszek. Całość krótko podgrzałam. Potrawkę podałam z ugotowanym na sypko ryżem paraboiled.
Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Kurczaka obsmażyłam na odebranej łyżce masła.
Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Na pozostałym maśle zrumieniłam mąkę pszenną.
Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Do sosu dodałam żółtka i doprawiłam go do smaku.
Kurczak w potrawce z zielonym groszkiem
Na koniec dodałam obsmażone mięso i osączony groszek.