Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Kurczak w sosie ajvar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki w przygotowaniu obiad z piersi kurczaka w sosie ajvar. W zależności co kto lubi można zrobić w sosie łagodnym lub ostrym.

Kurczak w sosie ajvar

Składniki:

Kurczak w sosie ajvar

 

  • 1 duża pierś z kurczaka - około 30 dag
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 słoik ajvaru ostrego - 195 g
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka śmietany
  • sól o pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie ajvar
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w grubszą kostkę. Dodać 2 łyżki ajvaru, wymieszać i odstawić na kilka godzin.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a paprykę w paseczki. Podsmażyć na oliwie cebulę i paprykę oraz zamarynowaną pierś kurczaka. Dusimy do miękkości i przyprawiamy pieprzem, solą oraz pozostałością Ajvar'u.

Pod koniec duszenia dodajemy łyżkę śmietany.

Tagi:

kurczak mięsa