Wiktoria0804

Wiktoria0804

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pierś kurczaka w sosie ziołowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piersi kurczaka w sosie ziołowo-koperkowym - potrawa smaczna i sycąca należy podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do przystrojenia najlepiej użyć natki pietruszki.

Pierś kurczaka w sosie ziołowo-koperkowym

Składniki:

Pierś kurczaka w sosie ziołowo-koperkowym

 

  • pierś kurczaka (2,3,4...)
  • wegeta
  • majeranek
  • słodka papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • sos ziołowo koperkowy (gotowy)
  • olej

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka w sosie ziołowo-koperkowym
Piersi kurczaka pokroić wzdłuż szerokości. Przyprawy należy zmieszać ze sobą. W zależności od ilości piersi kurczaka przyprawy dobierać na oko, ale nie przekraczać 1 łyżeczki słodkiej papryki i przyprawy do kurczaka na dwie piersi. Po zmieszaniu przypraw należ obtoczyć w nich piersi. Tak przygotowane mięso odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotować sos ziołowo koperkowy. Po upływie godziny należy usmażyć kurczaka. Smażyć go w sosie z dodatkową małą ilością oleju. Piersi kurczaka nie powinny przebywać na patelni dłużej niż 5-7 min. Po usmażeniu przełożyć mięso na talerz. Sos, który został na patelni można wykorzystać jako sos do np. ziemniaków. Można jeść na ciepło i na zimno, ale ja polecam na gorąco. Smacznego.