Sposób przygotowania:
Mini pizze z aromatycznym mięsem mielonym
Ciasto:
Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę, odrobinę soli i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez 2-3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się delikatnie zeszkli dodajemy przyprawy tj. posiekaną chilli i czosnek, a także garam masalę – przesmażamy 1 minutę. Do przypraw i cebuli dodajemy mięso mielone i smażmy na dużym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wtedy ogień zmniejszamy i dusimy mięso około 30 minut.
Uduszone mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone mięso łączymy z jogurtem naturalnym i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy raz jeszcze.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą miseczki 6-8 placuszków. Każdą mini pizzę smarujemy delikatnie oliwą i rozkładamy farsz mięsny. Tak przygotowane pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut.
Po upieczeniu pizze posypujemy posiekaną natką i serwujemy.
Smacznego.
Drożdże rozkruszamy do miski, posypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę, odrobinę soli i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej przez 2-3 minuty pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się delikatnie zeszkli dodajemy przyprawy tj. posiekaną chilli i czosnek, a także garam masalę – przesmażamy 1 minutę. Do przypraw i cebuli dodajemy mięso mielone i smażmy na dużym ogniu aż mięso nabierze złotego koloru. Wtedy ogień zmniejszamy i dusimy mięso około 30 minut.
Uduszone mięso doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone mięso łączymy z jogurtem naturalnym i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy raz jeszcze.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą miseczki 6-8 placuszków. Każdą mini pizzę smarujemy delikatnie oliwą i rozkładamy farsz mięsny. Tak przygotowane pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-8 minut.
Po upieczeniu pizze posypujemy posiekaną natką i serwujemy.
Smacznego.