Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie imbirowo - sojowymKurczak w sosie imbirowo-sojowym jest popularnym daniem pochodzącym z górzystych, południowo-zachodnich prowincji Chin. Na co dzień w jadłospisie Chińczyka dominują ryż i warzywa, w szczególności wszelkie odmiany warzyw zielonych. Kurczak w sosie imbirowo-sojowym to połączenie warzyw, paseczków kurczaka i aromatycznego sosu. Danie to jest kwintesencją smaków charakterystycznych dla kuchni chińskiej. O jego specyfice stanowią: duża ilość czosnku, aromatycznego imbiru (cenionego przez Chińczyków nie tylko ze względu na charakterystyczny smak, ale i walory zdrowotne) oraz typowe dalekowschodnie sosy: sojowy i ostrygowy. Sos sojowy, bez którego Chińczycy nie wyobrażają sobie życia, bardzo uwydatnia aromat potraw. Jest często używany zamiast soli.
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.
Następnie dodaj mieszankę chińską i całość podsmaż przez 1 minutę.
Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa i warzyw.
Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorące danie podawaj z ryżem.
Nasze propozycje:
Dla urozmaicenia smaku danie możesz posypać orzeszkami ziemnymi.
Potrawę możesz podawać na młodych liściach szpinaku.
Artykuł pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
Bahus
skuter5
mocsłodkości
robaczek