Kurczak w sosie imbirowo - sojowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kurczak w sosie imbirowo-sojowym jest popularnym daniem pochodzącym z górzystych, południowo-zachodnich prowincji Chin...

Kurczak w sosie imbirowo - sojowym

Składniki:

Kurczak w sosie imbirowo - sojowym

 

  • 1 opakowanie Kurczaka w sosie imbirowo-sojowym Kamis
  • 250 g filetów z piersi kurczaka
  • 225 g mieszanki warzywnej chińskiej (mrożonka)
  • 2 łyżki oleju
  • 100 ml (2/5 szkl.) wody
  • ryż

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie imbirowo - sojowym

Kurczak w sosie imbirowo-sojowym jest popularnym daniem pochodzącym z górzystych, południowo-zachodnich prowincji Chin. Na co dzień w jadłospisie Chińczyka dominują ryż i warzywa, w szczególności wszelkie odmiany warzyw zielonych. Kurczak w sosie imbirowo-sojowym to połączenie warzyw, paseczków kurczaka i aromatycznego sosu. Danie to jest kwintesencją smaków charakterystycznych dla kuchni chińskiej. O jego specyfice stanowią: duża ilość czosnku, aromatycznego imbiru (cenionego przez Chińczyków nie tylko ze względu na charakterystyczny smak, ale i walory zdrowotne) oraz typowe dalekowschodnie sosy: sojowy i ostrygowy. Sos sojowy, bez którego Chińczycy nie wyobrażają sobie życia, bardzo uwydatnia aromat potraw. Jest często używany zamiast soli.

Sposób przyrządzenia:

Piersi z kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.

Następnie dodaj mieszankę chińską i całość podsmaż przez 1 minutę.

Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa i warzyw.

Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Gorące danie podawaj z ryżem.

Nasze propozycje:

Dla urozmaicenia smaku danie możesz posypać orzeszkami ziemnymi.

Potrawę możesz podawać na młodych liściach szpinaku.

Artykuł pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS