olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kurczak w sosie po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Znakomity pomysł na soczystego kurczaka z warzywami w pysznym sosie po chińsku.

Kurczak w sosie po chińsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie po chińsku

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa +2szkl. wody
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw (mieszanka chińska)
  • olej
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • słodka papryka sproszkowana
  • sól
  • przyprawa chińska

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie po chińsku
Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z obu stron, aż będzie biały, dodać mrożone warzywa i dusić do miękkości. Kostkę rosołową zalać 2 szklankami wody i mocno podgrzać, kiedy bulion będzie gorący, dodać sproszkowaną paprykę, maggi, mąkę kukurydzianą, sól i przyprawę chińską do smaku. Całość wymieszać i wlać do kurczaka z miękkimi warzywami. Podawać najlepiej z brązowym ryżem.
Kurczak w sosie po chińsku
Kurczaka myjemu, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż będzie biały, wykładamy na patelnię warzywa
Kurczak w sosie po chińsku
Kostkę rosołową zalać 2 szklankami wody i przyprawić
Kurczak w sosie po chińsku
Kiedy warzywa będą już miękkie, całość na patelni wymieszać
Kurczak w sosie po chińsku
Gotowy, ciepły bulion wlewamy do gotowego kurczaka z warzywami