Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To jedna z tych propozycji na obiad błyskawiczny, wszystko zajmuje 30 minut i możemy cieszyć się pysznym, oryginalnym i bardzo aromatycznym daniem.

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • Sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • ½-1 papryczka chilli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ pomarańczy w plasterkach (opcjonalnie )
  • 1/3 pęczka szczypiorku (opcjonalnie )

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
Filety z udźca myjemy, osuszamy, każdy kawałek kroimy na 3 części. W szklance łączymy ze sobą starty na tarce imbir, posiekaną chilli, sok z pomarańczy i sos sojowy. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści na patelnie wkładamy kurczaka i smażymy go po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby ładnie się zarumienił.

Na patelnie wlewamy wymieszany sok pomarańczowy z przyprawami, patelnie przykrywamy i dusimy mięso 15 minut. Po tym czasie patelnie odkrywamy i odparowujemy powstały sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 5 -7 minut ).

Kurczaka serwujemy posypanego szczypiorkiem i plasterkami pomarańczy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na 3 części
Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
na patelni karmelizujemy 2 łyżki brązowego cukru
Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na złoty kolor
Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
Zalewamyzalewamy go mieszanką soku z pomarańczy, sosu sojowego, imbiru i chilli