Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie pomarańczowo-sojowym
Filety z udźca myjemy, osuszamy, każdy kawałek kroimy na 3 części. W szklance łączymy ze sobą starty na tarce imbir, posiekaną chilli, sok z pomarańczy i sos sojowy. Na patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści na patelnie wkładamy kurczaka i smażymy go po 3-4 minuty z każdej strony, tak aby ładnie się zarumienił.
Na patelnie wlewamy wymieszany sok pomarańczowy z przyprawami, patelnie przykrywamy i dusimy mięso 15 minut. Po tym czasie patelnie odkrywamy i odparowujemy powstały sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 5 -7 minut ).
Kurczaka serwujemy posypanego szczypiorkiem i plasterkami pomarańczy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
Na patelnie wlewamy wymieszany sok pomarańczowy z przyprawami, patelnie przykrywamy i dusimy mięso 15 minut. Po tym czasie patelnie odkrywamy i odparowujemy powstały sos, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie 5 -7 minut ).
Kurczaka serwujemy posypanego szczypiorkiem i plasterkami pomarańczy z ryżem ugotowanym na sypko, smacznego.
smokii