Sunnymood

Sunnymood

Starszy Kucharz
[Przepisów: 11]

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Filet z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym z dodatkiem ziół prowansalskich. Porcja dla dwóch, trzech osób.

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Dwie saszetki ryżu gotuj przez około 15 minut, a następnie odcedź. Gdy ryż będzie się gotował przygotuj kurczaka w sosie: Filet z kurczaka pokrój w grubą kostkę a następnie podsmaż na patelni( na rozgrzanym oleju). Cebulę pokrój w drobną kostkę i bardzo drobno posiekaj czosnek a także koperek. Gdy kurczak już będzie dobrze podsmażony wsyp do niego cebulę i czosnek- smaż aż do momentu, gdy cebula się zarumieni. Następnie na patelnię wlej śmietankę i wsyp posiekany koperek. Do całości dodaj łyżkę mąki, 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich i pieprz i sól do smaku. Sos smaż jeszcze chwilkę, żeby zgęstniał. Na talerz wyłóż ryż i kurczaka w sosie śmietanowym.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Filet z kurczaka pokrój w grubą kostkę a następnie podsmaż na patelni( na rozgrzanym oleju).
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Cebulę pokrój w drobną kostkę i bardzo drobno posiekaj czosnek a także koperek.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Gdy kurczak już będzie dobrze podsmażony wsyp do niego cebulę i czosnek- smaż aż do momentu, gdy cebula się zarumieni. Następnie na patelnię wlej śmietankę i wsyp posiekany koperek.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowym
Etap 4. Do całości dodaj łyżkę mąki, 0.5 łyżeczki ziół prowansalskich i pieprz i sól do smaku.