SUPERPRZEPIS

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku.

Składniki:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

 

  • 4 filety z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • 250 g grzybów boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina białego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 małe jajko

Sposób przygotowania:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim

ETAP 1:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim
Piersi z kurczaka porozcinać i dokładnie natrzeć przyprawami.

Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem nie docinając do końca. Natrzeć dokładnie przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Odłożyć.

ETAP 2:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim
Podsmażoną cebulę i grzyby zalać winem i dusić.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić.

ETAP 3:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim
Farszem z grzybów napełnić kieszonki z kurczaka.

Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka.

ETAP 4:

Kurczak z boczniakami w cieście francuskim
Fileta z kurczaka owinąć w ciasto francuskie.

Przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić radełkiem i tą część założyć na mięso chowając końce pod spód. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 25min do zrumienienia. Smacznego :)