nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczak w dość ciekawej formie, pierś zawinięta w chrupiące ciasto francuskie to pomysł na ciekawe w smaku i w wyglądzie jedzenie, posiłek lub przekąskę.

Pierś z kurczaka w cieście francuskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka w cieście francuskim

 

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i osuszyć. Mięso natrzeć przyprawami - szczyptą soli, pieprzu, kminku, curry i ziół prowansalskich. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej kurczaka w przyprawach z obu stron. Kawałek francuskiego ciasta (o takiej wielkości, by można było w niego zawinąć pierś z kurczaka) rozwinąć i ułożyć na nim podsmażonego i ostygniętego już nieco kurczaka. Wystające poza kurczakiem boki ciasta francuskiego ponacinać nożem na średniej grubości paski. Przykrywać kurczaka francuskim ciastem przeplatając na nim, układając na zmianę pocięte paski tak, aby kurczak cały był owinięty francuskim ciastem. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać je i posmarować nim ciasto francuskie, które owinęło, przykryło kurczaka. Tak przygotowane mięso w cieście francuskim wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 stopni i piec je przez około 30 minut.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka w przyprawach podsmażana na oliwie z oliwek.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Podsmażona i ostudzona nieco pierś z kurczaka ułożona na cieście francuskim.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Pierś z kurczaka zawijana w ciasto francuskie z ponacinanymi w paski bokami.
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Zawinięta we francuskie ciasto pierś z kurczaka posmarowana rozbełtanym jajkiem tuż przed pieczeniem.