Słownik kulinarny

b

Boczniaki

Boczniaki
fot. Edipresse / RF
Boczniaki to grzyby jadalne pochodzące z Chin, ale obecnie rosnące niemalże na całym świecie (z wyjątkiem Antarktydy). W Polsce jest grzybem pospolitym. Rośnie na drewnie martwych drzew gatunków liściastych. Występuje zazwyczaj w skupiskach. Są to grzyby odporne na mróz. Możemy je zbierać od października do zimy, a kiedy jest ona łagodna to nawet do lutego.

Zawartość:
Jest grzybem bardzo smacznym. Jednak wskazane są młode okazy, ponieważ starsze stają się  łykowate. Dostarczają dla organizmu dobrze przyswajalne białko, kwas foliowy, aminokwasy, witaminy z grupy B, C a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk oraz sole mineralne.

Działanie:
Boczniaki powszechnie stosowane były w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej, jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano do zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych oraz do leczenia zmęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Grzyby te uważane są za lecznicze i naukowcy badają ich skład. Dowiedziono, że wyciąg z boczniaka działa pozytywnie na układ immunologiczny oraz może doprowadzić do zmniejszenia guzów nowotworowych. Przy regularnym jego spożywaniu zmniejsza poziom cholesterolu oraz cukru  we krwi, poprawia stan naczyń krwionośnych. Boczniaki zawierają ergotioneinę, która chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. U osób cierpiących na arterosklerozę regularne podawanie grzybów zmniejsza zmiany degeneratywne i zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.  

Zastosowanie:
Są głównym składnikiem dań mięsnych oraz wegetariańskich. Często są podawane po usmażeniu, panierowaniu, gotowaniu, suszeniu, pieczeniu, duszeniu. Są bazą wielu sosów, zup, sałatek.
Flaki z boczniakami

Flaki z boczniakami

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: