cattie1507

cattie1507

Kucharz
[Przepisów: 5]

Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny kurczak w cieście francuskim posypanym sezamem na lekkiej sałatce muśnięty delikatnym balsamem cytrynowym.

Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 średnie filety z piersi kurczaka,
  • pomidory suszone,
  • ser feta,
  • przyprawa do kurczaka,
  • pieprz cayenne,
  • sól,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mleka,
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 cebula czerwona
  • opakowanie szpinaku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • czarne oliwki
  • oliwa z bazylią
  • krem balsamiczny o smaku cytrynowym

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie krótko smażymy z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na każdej płacie kładziemy po środku usmażony filet. Na górę dajemy odsączony z zalewy pomidory oraz fetę. Następnie z obu stron robimy w cieście francuskim poprzeczne nacięcia. Górną i dolną częścią ciasta zakrywamy kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatamy na wierzchu. Całość smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Na talerzu układamy listki szpinaku, krążki cebuli, pokrojone oliwki oraz ćwiartki pomidorów. Nasze warzywa delikatnie skrapiamy kremem balsamicznym, na górę wykładamy naszego kurczaka w cieście francuskim.