Sposób przygotowania:
Kurczak w cieście francuskim na lekkiej sałatce
Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie krótko smażymy z obu stron, do uzyskania złotego koloru.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ciasto francuskie dzielimy na dwie równe części. Na każdej płacie kładziemy po środku usmażony filet. Na górę dajemy odsączony z zalewy pomidory oraz fetę. Następnie z obu stron robimy w cieście francuskim poprzeczne nacięcia. Górną i dolną częścią ciasta zakrywamy kurczaka, a boczne paseczki poprzeplatamy na wierzchu. Całość smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Na talerzu układamy listki szpinaku, krążki cebuli, pokrojone oliwki oraz ćwiartki pomidorów. Nasze warzywa delikatnie skrapiamy kremem balsamicznym, na górę wykładamy naszego kurczaka w cieście francuskim.
pacpaw
marietta