SUPERPRZEPIS

Kurczak z gruszkami i migdałami

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kurczak z gruszkami i migdałami Więcej zdjęć (4)

Pierś z kurczaka na szybko.

Składniki:

Kurczak z gruszkami i migdałami

 

  • 1 biała cebula
  • olej do smażenia
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 twarde gruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 duża szczypta curry
  • 1/4 pęczka świeżej kolendry
  • 8 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kurczak z gruszkami i migdałami
Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić ją. Pierś z kurczaka pokroić w niezbyt dużą kostkę, dodać do cebuli. Dodać również obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone gruszki. Smażyć razem, aż kurczak się lekko zrumieni, a gruszki trochę zmiękną. Całość doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać posiekaną świeżą kolendrę i wymieszać. Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe. Kurczaka z gruszką podzielić na porcje. Każdą porcję posypać płatkami migdałowymi.
Kurczak z gruszkami i migdałami
Pokrojona w kostkę cebula zeszklona na oleju.
Kurczak z gruszkami i migdałami
Pokrojone mięso i gruszki dodane do cebuli.
Kurczak z gruszkami i migdałami
Prażone na suchej patelni płatki migdałowe.