Sposób przygotowania:
Kurczak z orzechami nerkowca
(1) Opłucz ryż pod bieżącą wodą,przesyp do garnka i zalej wodą.Odstaw na 5min. aby ziarnanasiąkły,potem odsącz je na sicie. Przesyp je ponownie do garnka i wsta go na duży ogień.Dodaj łyżkę oleju roślinnego i mieszając,gotuj ryż przez 2min. Potem wlej do garnka dwa razy tyle wody,ile jest w nim ryżu, i poczekaj,aż zacznie wrzeć.Wtedy nakryj garnek szczelnie pokrywką i włącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki z garnka do momentu,aż bedziesz gotów, by podać jedzenie na stół.
(2) Usuń z papryki nasiona ipokrój ją wzdłóż wcienkie paski.Obierz i pokrój w podłużne,cienkie plastry marchewkę.Opłucz groch i odetnij końcówki.Obierz cebulę,przetnij ją na pół i pokrój w plasterki.Obierz i rozgnieć ząbki czosnku,a cebulkę dymkę rozkruj wzdłuż na pół i potnij na 3 cm kawałki.Rozpuść pół kostki rosołowej w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do wywaru sos ostrygowy,sojowy,rybny i cukier.
(3) Rozgrzej woka albo dużą patelnię na średnim ogniu i wsyp na niego orzechy nerkowca.Praż je przez 3 min. ciągle mieszając,aż zrobią sie złocisto brązowe. Potem przesyp je z woka na telerzyk, a do naczynia wlej 1-2 łyżki oleju.Rozgrzej go,wsyp płatki chili i smaż je przez 30 sek.Tyle wystarcz aby olej nadbrał aromatu papryczki,a płatki nie spaliły sie. Zdejmij patelnie z ognia,przechyl ją aby olej spłynoł na jedną stronę ,dokładnie wybierz papryczki i odłóż je na bok.
(4)Dodaj połowę czosnku do oleju,zamieszaj i nałóż na woka połowę ku\rczaka.Cała tajemnica smażenia w stylu stir-fry polega na tym, aby tłuszcz nie ochłodził sie zbytnio podczas przyrządzania potrawy-smażenie kurczaka w dwóch małych partiach temu właśnie służy. Smaż kurczaka przez 4-5 minut,ciągle mieszając,następnie wyjmij go z woka i zajmnij sie drugą porcją mięsa i czosnku.
(5) Zwiększ ogień do maksimum, nałóż na woka całego kurczaka, dodaj warzywa i sos.smaż, nieustannie mieszając,przez 2min. Dodaj teraz orzechy,płatki chili i cebulę dymkę.Wyłącz ogień, na talerz nałóż ryż oraz porcję kurczaka z orzechami i warzywami, po czym wyrzuć do kosza ulotkę z menu pobliskiej chińskiej restauracji.
(2) Usuń z papryki nasiona ipokrój ją wzdłóż wcienkie paski.Obierz i pokrój w podłużne,cienkie plastry marchewkę.Opłucz groch i odetnij końcówki.Obierz cebulę,przetnij ją na pół i pokrój w plasterki.Obierz i rozgnieć ząbki czosnku,a cebulkę dymkę rozkruj wzdłuż na pół i potnij na 3 cm kawałki.Rozpuść pół kostki rosołowej w 5 łyżkach wrzącej wody i dodaj do wywaru sos ostrygowy,sojowy,rybny i cukier.
(3) Rozgrzej woka albo dużą patelnię na średnim ogniu i wsyp na niego orzechy nerkowca.Praż je przez 3 min. ciągle mieszając,aż zrobią sie złocisto brązowe. Potem przesyp je z woka na telerzyk, a do naczynia wlej 1-2 łyżki oleju.Rozgrzej go,wsyp płatki chili i smaż je przez 30 sek.Tyle wystarcz aby olej nadbrał aromatu papryczki,a płatki nie spaliły sie. Zdejmij patelnie z ognia,przechyl ją aby olej spłynoł na jedną stronę ,dokładnie wybierz papryczki i odłóż je na bok.
(4)Dodaj połowę czosnku do oleju,zamieszaj i nałóż na woka połowę ku\rczaka.Cała tajemnica smażenia w stylu stir-fry polega na tym, aby tłuszcz nie ochłodził sie zbytnio podczas przyrządzania potrawy-smażenie kurczaka w dwóch małych partiach temu właśnie służy. Smaż kurczaka przez 4-5 minut,ciągle mieszając,następnie wyjmij go z woka i zajmnij sie drugą porcją mięsa i czosnku.
(5) Zwiększ ogień do maksimum, nałóż na woka całego kurczaka, dodaj warzywa i sos.smaż, nieustannie mieszając,przez 2min. Dodaj teraz orzechy,płatki chili i cebulę dymkę.Wyłącz ogień, na talerz nałóż ryż oraz porcję kurczaka z orzechami i warzywami, po czym wyrzuć do kosza ulotkę z menu pobliskiej chińskiej restauracji.
Sarenka