ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kurczak z patelni grill

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Patelnia grillowa idealny zamiennik ogrodowego grilla, mamy w domu kiedy tylko chcemy potrawy różne, przyprawy daje do różnych mięs i ta do żeberek pasuje do drobiu. Polecam.

Kurczak z patelni grill Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z patelni grill

 

  • przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • udka kurczaka 3 sztuki duże,
  • ogórki gruntowe 6 sztuk średnie,
  • jogurt naturalny 330 ml,
  • sos sałatkowy czosnkowy 1 opakowanie,
  • cukier 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • ocet winny 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Kurczak z patelni grill
Przyprawę do kurczaka całe opakowanie wsypać do miski, wlać olej rzepakowy dobrze wymieszać, do marynaty włożyć udka kurczaka duże przecięte na dwie części: podudzie i pałka, mięso dokładnie natrzeć i schować do lodówki na cała noc.

Patelnię grill nasmarować olejem, bardzo mocno rozgrzać i kłaść porcje kurczaka, zrumienić z każdej strony, potem pod pokrywką grillować na średnim ogniu do miękkości mięsa, potem na dużym ogniu bez pokrywki grillować z 3 minuty z każdej strony.

Sos sałatkowy czosnkowy, cukier, ocet, pieprz mielony wymieszać z jogurtem, wsypać starte na grubszych oczkach tarki obrane ogórki.
Kurczak z patelni grill
Przyprawę dodajemy taką jaką lubimy smakowo.
Kurczak z patelni grill
Patelnia grillowa posmarowana raz olejem i mocno gorąca.