SUPERPRZEPIS

Miodowy kurczak z grilla

  • 2
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Miodowy kurczak z grilla

Kurczak który robi się szybko. Podstawą jest marynata która musi mięso przejść. Zawsze odstawiam na dobę do lodówki. Wtedy mięso jest soczyste i kruche. Polecam dodawać także ocet winny.

Składniki:

Miodowy kurczak z grilla

 

  • 6 udek z kurczaka

 

  • 2 skrzydełka

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczka majeranku

 

 

  • 1/2 łyżeczki oregano

 

 

  • 1/3 szklanki octu winnego

 

  • 3 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Miodowy kurczak z grilla

ETAP 1:

Miodowy kurczak z grilla
Cebula biała obrana i pokrojona na desce do marynaty

Cebule obieram i kroję.

ETAP 2:

Miodowy kurczak z grilla
udka z kurczaka w marynacie z ziołami i miodem

Udka z kurczaka przekrawam na pół. Przekładam do garnka, dodaję pokrojoną cebulkę, sprasowany czosnek, sól, pieprz, ocet winny, oliwę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię, paprykę i roztopiony i wystudzony miód. Mięso dokładnie obtaczam w marynacie. Odstawiam pod przykryciem na dobę do lodówki. Na drugi dzień mięso wykładam z marynaty na ruszcie grilla i grilluję około 25 minut. Podaję z sosem tzatziki