Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Rolada z kremem kajmakowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 17
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladę można podać jak przyjdą goście do nas na kawę.Roladę jest sam raz na podwieczorek dla dzieci.

Rolada z kremem kajmakowym

Składniki:

Rolada z kremem kajmakowym

Biszkop

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szklanka mąki,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • łyżeczka oleju

Krem

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem kajmakowym

ETAP 1:

Rolada z kremem kajmakowym
Jajka całe rozbijamy do miski ,wsypujemy pól szklanki cukru miksujemy przez 10 minut

Całe jajka ubijamy przez 10 minut z 3/4 szklanki cukru. Po ubiciu wsypujemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na sam koniec dodajemy olej. Przygotujemy dużą formę do pieczenia, którą wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wylać na blachę i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika na około 12 minut.

Biszkopt po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę i odlepić papier od biszkoptu.

Biszkopt zwinąć wraz ze ściereczką w roladę wzdłuż dłuższego boku. W ten sposób całkowicie ostudzić biszkopt.

ETAP 2:

Puszkę z mlekiem wstawić do dużego garnka z wodą, powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować trzy godziny na minimalnym ogniu.

Wystudzony kajmak przekładamy do miski, zmiksować z masłem. Orzechy obieramy i kroimy na małe kawałki. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i posypać orzechami, zwijamy w roladę. Ostawiamy do lodówki na całą noc