BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Udo z kurczaka z grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne mięsko z marynaty,kruche rozpadające się, a także chrupiąca skórka,sprawiają radość podniebieniu.

Udo z kurczaka z grilla

Składniki:

Udo z kurczaka z grilla

 

  • uda z kurczaka 8 szt,
  • oliwa 1/3 szkl,
  • sos sojowy 1 łyżka,
  • musztarda ostra 1 łyżka duża,
  • czosnek 3 ząbki przeciśnięty przez praskę,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Udo z kurczaka z grilla
Uda z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć.

Marynata;

Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.

Uda z kurczaka włożyć do marynaty wymieszać ponownie i zostawić na 2 -3 godziny.

Następnie ułożyć zamarynowane uda na tacce do grilla i grillować na rozgrzanym grillu do miekkości mięsa, obracając co jakiś czas i podlewając pozostałą marynatą.

Podawać do grillowanych lub pieczonych ziemniaczków i surówek.

Tagi:

mięso grill