Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Budyniowe magdalenki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Popularne ciasteczka w nieco odmienionej formie. Dodatek budyniu do ciasta nadaje temu wypiekowi ciekawego charakteru.

Budyniowe magdalenki

Składniki:

Budyniowe magdalenki

na ciasto

  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 80 g cukru
  • 60 g proszku budyniowego śmietankowego
  • 20 g cukru waniliowego
  • aromat śmietanowy
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Budyniowe magdalenki
Masło rozpuszczam i studzę. Do mąki dodaje budyń. Mieszam. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaje cukier i cukier waniliowy. Miksuję. Dodaje żółtka. Miksuję. Do masy dodaje mąkę wraz z budyniem. Krótko miksuję.

Formę na magdalenki smaruję masłem. Napełniam ciastem. Piekę około 10 minut w 180 stopniach. Studzę.

Dowolnie dekoruję.