gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kurczak z pieczarkami Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tak przygotowanego kurczaka z pieczarkami polecam jako danie na obiad. Moja rodzina je uwielbia - jest pyszne.

Kurczak z pieczarkami Gosi

Składniki:

Kurczak z pieczarkami Gosi

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 400 gram pieczarek
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

Marynata

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Kurczak z pieczarkami Gosi

ETAP 1:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Składnikimarynaty przekładamy do miski i mieszamy.

Przygotowujemy marynatę: W misce mieszamy składnik imarynaty.

ETAP 2:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Pokrojone na kawałki mięso mieszamy z marynatą.

Każdą ćwiartkę przekrawamy na dwie części. Mięso wkładamy do marynaty i mieszamy - nacieramy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

ETAP 3:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Przyprawionegokurczaka smażymy na patelni.

Następnie mięso z marynatą smażymy na patelni ( na patelnię wlewamy ok. 5 łyżek oliwy), aż zmięknie. Mięso wyciągamy i przekładamy do głębszej patelni.

ETAP 4:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Obraną i posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu.

Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, w którym smażyło się mięso.

ETAP 5:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki smażymy na tłuszczu.

Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni (na dwóch łyżkach oliwy), aż odparują wodę.

ETAP 6:

Kurczak z pieczarkami Gosi
mięso z pieczarkami i cebulą dusimy pod przykryciem.

Pieczarki wykładamy najpierw na sitko, a później dodajemy do mięsa. Mięso z grzybami i cebulą dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie. W między czasie podlewamy bulionem.

ETAP 7:

Kurczak z pieczarkami Gosi
Do sosu pieczarkowego wlewamy śmietankę.

Na koniec mięso wykładamy na talerz, a do sosu wlewamy śmietankę. Sosem polewamy mięso.


Tagi:

dania kurczak