Sposób przygotowania:
Kurczak z pieczarkami GosiETAP 1:
Przygotowujemy marynatę: W misce mieszamy składnik imarynaty.
ETAP 2:
Każdą ćwiartkę przekrawamy na dwie części. Mięso wkładamy do marynaty i mieszamy - nacieramy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
ETAP 3:
Następnie mięso z marynatą smażymy na patelni ( na patelnię wlewamy ok. 5 łyżek oliwy), aż zmięknie. Mięso wyciągamy i przekładamy do głębszej patelni.
ETAP 4:
Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, w którym smażyło się mięso.
ETAP 5:
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni (na dwóch łyżkach oliwy), aż odparują wodę.
ETAP 6:
Pieczarki wykładamy najpierw na sitko, a później dodajemy do mięsa. Mięso z grzybami i cebulą dusimy pod przykryciem, aż będzie miękkie. W między czasie podlewamy bulionem.
ETAP 7:
Na koniec mięso wykładamy na talerz, a do sosu wlewamy śmietankę. Sosem polewamy mięso.