Sposób przygotowania:
Kurczak z „piórami” w sosie pomidorowym
Przyrządzanie dania zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy cebula się już zeszkli dodajemy do niej obrane, rozgniecione praską ząbki czosnku i cukier. Całość podsmażamy ok. 2 min. Na patelnię wrzucamy koncentrat pomidorowy i mieszamy go ze smażącymi się składnikami, cały czas smażąc całość na wolnym ogniu. Po ok. 5 min. wlewamy na patelnię ok. 0,5 szkl. wody, dodajemy zioła prowansalskie odrobinę świeżo mielonego pieprzu i soli, całość mieszamy i prużymy pod przykryciem ok. 10 min. Tak przygotowany sos zestawiamy z kuchenki i zaczynamy przygotowywać makaron i kurczaka. Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, solimy 1 łyżeczką soli i gotujemy. Do wrzątku wrzucamy makaron pióra Mamma Mia i gotujemy 10 min. Od ugotowanego makaronu zlewamy wodę rozkładamy go na talerzach. W między czasie przygotowujemy pierś kurczaka w sosie. Pierś kurczaka kroimy na kawałki o wielkości ok. 1 cm x 1 cm i wrzucamy na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Mięso smażymy z każdej strony, następnie dodajemy do niego kukurydzę i zalewamy sosem pomidorowym. Tak przygotowany sos z piersią kurczaka nakładamy na rozłożony na talerzach makaron i podajemy danie udekorowane świeżym oregano. SMACZNEGO!