ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kurczak z ryżem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne, szybkie, lekkie danie obiadowe. Dobre wykorzystanie kurczaka z rosołu. Idealne na letnie dni. Smakuje podane w temperaturze pokojowej.

Kurczak z ryżem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z ryżem

 

  • 1/2 kurczaka z rosołu,
  • włoszczyzna 1 pęczek z rosołu,
  • curry 1 łyżka,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • rosół 1 litr,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • ryż w woreczkach 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem
Porcje ugotowane kurczaka z rosołu wyjąć na talerz, obrać z kości, pokroić na kawałki. Włoszczyznę wyjąć z rosołu i pokroić w kawałeczki.

Rosół wlać do garnka, dodać curry, pieprz ziołowy, pieprz mielony. Dodać mięso i pokrojone warzywa. Zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Ryż w woreczkach ugotować do miękkości. Opłukać woreczki wodą i zostawić do odcieknięcia. Ryż podawać z kurczakiem.
Kurczak z ryżem
Po dodaniu składników do wywaru tylko zagotować i zdjąć z ognia.