Sposób przygotowania:
Kurczak z ryżem
Dokładnie umytą, oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną marchew i obsmażamy ją, aż zmieni kolor. Zdejmujemy ją z patelni.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Do obsmażonego mięsa dodajemy marchew i przyprawy. Wlewamy rosół i wsypujemy rodzynki. Dusimy pod przykryciem. Pod koniec zagęszczamy sos mąką rozrobiona w niewielkiej ilości rosołu lub wody.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną marchew i obsmażamy ją, aż zmieni kolor. Zdejmujemy ją z patelni.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Do obsmażonego mięsa dodajemy marchew i przyprawy. Wlewamy rosół i wsypujemy rodzynki. Dusimy pod przykryciem. Pod koniec zagęszczamy sos mąką rozrobiona w niewielkiej ilości rosołu lub wody.
Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
BozenaMatuszczyk
pyszalka