aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Kurczak z ryżem po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Soczyste kawałki kurczaka w pikantnym, pomidorowym sosie ze słodką kukurydzą i delikatną czerwoną fasolą - nieziemskie połączenie o wyrazistym smaku.

Kurczak z ryżem po meksykańsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak z ryżem po meksykańsku

 

  • MIESZANKA MEKSYKAŃSKA HORTEX
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 1 woreczek ryżu,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • trochę wody (jeśli sos będzie zbyt gęsty),
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • ok. 1 łyżeczka cukru (dla złagodzenia smaku)
  • słodka i ostra papryka (wg. uznania)
  • tabasco (opcjonalnie),

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem po meksykańsku
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju podsmaż mieszankę meksykańską Hortex, następnie dodaj kurczaka i całość jeszcze chwilę smaż. Gotowe warzywa wraz z kurczakiem przełóż do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu
Kurczak z ryżem po meksykańsku