Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na obiad, który powstaje małym nakładem pracy, a jest bardzo smaczny. Mięso jest mięciutkie i soczyste, a powstały sos doskonale komponuje się z ryżem.

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką

Składniki:

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką

 

  • 4 podudzia z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 woreczki ryżu (po 100 g)
  • 1/2 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cebula granulowana
  • przyprawa do kurczaka złocista
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką

ETAP 1:

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką
Podudzia przyprawiamy, polewamy olejem i wstawiamy do lodówki

Podudzia z kurczaka opłukujemy i osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i cebulą granulowaną.

Mięso polewamy olejem, odstawiamy do lodówki na noc.

ETAP 2:

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką
Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy

Podudzia umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, w którym stały w lodówce. Mięso pieczemy 70 minut w 200 st. C.

ETAP 3:

Pieczone podudzia z kurczaka z ryżem i marchewką
Marchewkę kroimy w plasterki i smażymy na maśle

Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości marchewek).

W garnku rozgrzewamy masło, smażymy marchewki, następnie dolewamy niewielką ilość wody i dusimy marchewkę do miękkości.

ETAP 4:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Sos z pieczenia mięsa łączymy z ryżem i marchewką.