Sposób przygotowania:
Kurczakowa zapiekanka ryżowa
Włoszczyznę umyłam, obrałam , pokroiłam. Filety opłukałam, osuszyłam. Mięso i warzywa zalałam wodą, gotowałam, aż mięso stało się miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiłam solą. Ryż ugotowałam na sypko w osolonej wodzie , osączyłam, przestudziłam. Na patelni rozgrzałam olej, włożyłam ryż , rozdrobnione mięso, dodałam przyprawy. Smażyłam przez 3-4 minuty, często mieszając. Patelnię zdjęłam z ognia. Groszek osączyłam z zalewy, marchewkę wyjęłam z rosołu i pokroiłam w kostkę. Do ryżu dodałam groszek i marchewkę. Wszystko razem wymieszałam, przełożyłam do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Potrawę zalałam kilkoma łyżkami rosołu. Wierzch posypałam startym serem. Zapiekałam 15 minut.