Amazingfreak

Amazingfreak

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurze piersi wędzone w woku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Akcesoria: wok lub garnek, folia aluminiowa, zrębki wędzalnicze lub czarna liściasta herbata, łupiny orzechów itp., pokrywa.

Kurze piersi wędzone w woku

Składniki:

Kurze piersi wędzone w woku

 

  • kurze piersi

 

  • Marynata na 1/2 l wody: 1 łyżka soli, 1/2 łyżki cukru, 1 łyżka jagód jałowca, zioła (według uznania :)

Sposób przygotowania:

Kurze piersi wędzone w woku
1. Składniki marynaty zalać gorącą wodą, dokładnie rozmieszać; 2. Do wystudzonej marynaty włożyć piersi kurczaka i całość odstawić w chłodne miejsce na 24 godz. Można w marynacie trzymać dużej; 3. Dno woka wyłożyć folią aluminiową, na nią wysypać 2-3 łyżki herbaty, inne dodatki (zrębki, łupiny orzechów itp), połozyć ruszt, na ruszcie ułożyć mięso do wędzenia i całość przykryć dużą, wysoką miską lub oryginalną pokrywą do woka. 4. Zapalić pod wokiem średni ogień, kiedy powstanie dym zmniejszyć do małego. Po pół godzinie zgasić gaz, chwilę odczekać i przełożyć mieso do ostygnięcia.