dodi1

dodi1

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Lane ciasto 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Super dodatek do zupki. Polecam.

Lane ciasto 5

Składniki:

Lane ciasto 5

 

Sposób przygotowania:

Lane ciasto 5
Dwa jaka, trochę wody, 2 do 3 łyżek mąki osolić i wszystko razem ubić. Gdy ciasto jest gładkie i spływa z łyżki, lać je z wolna na wrzący rosół tak, aby się z niego tworzyły długie, delikatne kluski. Jeżeli ciasto jest zbyt wolne, będzie się rozpływało w gotowaniu- wtedy dodać trochę mąki; natomiast jeżeli będzie zbyt gęste będą się tworzyły nieforemne, duże kluski, w takim wypadku dodać trochę mleka. Gdy się ugotuje jedna warstwa klusek, wyjąć łyżką dziurkowaną włożyć do wazy i znów lać ciasto na rosół, dopóki się wszystko nie ugotuje. Lane ciasto daje się nie tylko do rosołu ale i do np. zupy mlecznej.

Tagi:

jajko jajka