Sposób przygotowania:
Lane kluski, nie tylko do rosołu
Jajka wybiłam do dużego kubka. Roztrzepałam z solą. Dodałam mąkę (na cienkie kluski 2 łyżki) i energicznie mieszałam łyżeczka kilka chwil żeby masa była gładka i bez żadnych grudek. Ja swoje doprawiłam chili , ale można użyć innych przypraw, w zależności od tego do czego będziemy kluski podawać. Kluseczki lane do rosołu może gotować bezpośrednio w nim czyli zagotowujemy ok. 2 szkl. rosołu i na wrzący wlewany masę cieniutkim strumykiem poruszając kubkiem nad całą powierzchnią płynu i delikatnie mieszając łyżką. Gotujemy ok. 2 minut i podajemy Jeśli chcemy mieć kluski grubsze i do oddzielnego dania to dodajemy o łyżkę mąki więcej - tak jak ja to zrobiłam. Masa będzie gęstsza i strumień ciasta grubszy. Ja gotowałam swoje po prostu na wodzie a po ugotowaniu odcedziłam.