Sposób przygotowania:
Lasagne bologneseRobimy sos bolonski: cebula + czosnek do garnka na oliwke, jak się zezłocą, dokładamy 0,5 kg miesa mielonego(wolowo-wieprzowe) Jak sie zabrazowi wrzucamy 3-4 puszki pomidorow (najlepiej bez skorek – nie ma znaczenia czy cale czy kawalki, choc lepiej kawalki….bo sie lepiej rozejda) Gotujemy jakies 2-3 godz na malym ogniu od momentu zagotowania (pamietając zeby mieszac i podjewac troszke woda zeby sie nie przypalil….na koniec ma byc ani za wodnisty, ani bardzo gesty) Gdy sos się ugotuje przekładamy warstwami: Sos, lazania,sos..jaja, sos, lazania,sos, salami, sos, lazania, sos, ser, sos lazania, sos parmezan… przykrywamy sreberkiem i do piekarnika na jakies 180 st… sprawdzamy po 20 minutach widelcem makaron, jak jest miękki wyłączamy piekarnik i zostawiamy na jakies 15 min…można lekko uchylic drzwiczki.. Smacznego!
Lubisz lasagne? Może zainteresuje Cię też przepis na Lasagne z kurczakiem >>>