Lasagne kapuściane

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

aromatyczne lekkie lasagne z kapustą

Lasagne kapuściane

Składniki:

Lasagne kapuściane

 

  • 25 dag makaronu lasagne
  • 3 łyżki oleju
  • 1 główka kapusty
  • 20 dag pieczarek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dag kiełbasy
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Lasagne kapuściane
Płaty makaronu lasagne ugotowałam wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie na pół miękko. Do wody dodałam 1 łyżkę oleju, dzięki czemu makaron się nie sklei. Kapustę oczyściłam, drobno poszatkowałam,  wrzuciłam do garnka, zalałam wodą i dusiłam. Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry. Kilka z nich odłożyłam na bok. Kiełbasę pokroiłam w plastry. Pieczarki i kiełbasę podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam koncentrat pomidorowy. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Wymieszałam z kiełbasą i grzybami, ściągnęłam z ognia. Naczynie wysmarowałam resztą oleju i układałam w nim na przemian warstwami mieszankę z kapusty. Na samym wierzchu powinien być makaron. Na makaronie ułożyłam kilka plasterków pieczarek. Oprószyłam startym żółtym serem .Zapiekałam całość w 180s.c przez 20 minut.