Sposób przygotowania:
Lasagne po neapolitańsku
Blachę nacieramy oliwą. Siekamy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski. Siekamy ogórki w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy mięso mielone i rozdrabniamy je na małe kawałeczki i doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone mięso dodajemy do cebuli i ogórka. Przygotowujemy sosy Neapolitańskie według przepisu na opakowaniu. Połowę sosu dodajemy do miski z mięsem i mieszamy.
W garnku podgrzewamy mleko na małym ogniu. Część mleka zostawiamy w naczyniu i rozrabiamy je z mąką. Gdy mleko się podgrzeje dodajemy rozrobione mleko z mąką. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami gałki muszkatałowej.
Układamy w naczyniu żaroodpornym po kolei :
1. sos beszamelowy ( na mleku)
2. płaty makaronowe
3. mięso z cebulą i ogórkiem
4. starty ser
5. płaty makaronowe
6. sos Neapolitański
W garnku podgrzewamy mleko na małym ogniu. Część mleka zostawiamy w naczyniu i rozrabiamy je z mąką. Gdy mleko się podgrzeje dodajemy rozrobione mleko z mąką. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami gałki muszkatałowej.
Układamy w naczyniu żaroodpornym po kolei :
1. sos beszamelowy ( na mleku)
2. płaty makaronowe
3. mięso z cebulą i ogórkiem
4. starty ser
5. płaty makaronowe
6. sos Neapolitański