SUPERPRZEPIS

Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie

  • Polpal
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie Więcej zdjęć (4)

Niezapomniany smak tarty limonkowej zwłaszcza tej zrobionej z soku limonek key lime to jest to.

Składniki:

Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie

 

  • 1 puszka (400g) słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki soku z limonek key lime
  • 1 spód gotowy graham
  • bita śmietana
  • skł. opcjonalne:
  • barwniki spożywcze zielony, czerwony i żółty
  • odrobina drobnego cukru wymieszanego z odrobiną cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie
Żółtka ubić z dwoma kroplami barwnika zielonego (jeśli używamy), dodać mleko i ubić razem. Następnie dodać sok z limonek key lime i jeszcze raz ubić a właściwie dobrze wymieszać składniki. Wyłożyć na spód, wstawić do nagrzanego piekarnika (165 C) na 20 minut. Po upieczeniu zostawić na ok. 15 minut do przestygnięcia i potem wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podać z bitą śmietaną i lekko posypanym cukrem cynamonowym. *Część bitej śmietany można zabarwić w dowolny sposób np. kroplą czerwoną i żółtą. Jeśli sok z limonek key lime nie jest dostępny to można go zastąpić sokiem z limonek perskich (zwykłych) kupnym lub po prostu wyciśniętym z owoców.
Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie
Ubić żółtka z dwoma kroplami zielonego barwnika spożywczego.
Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie
Dodać mleko slondensowane, ubić, dodać sok z limonek key lime.
Łatwa tarta limonkowa - Key Lime Pie
Wyłożyć na gotowy spód graham i po upieczeniu mamy super tartę limonkową.

Tagi:

tarta