Sposób przygotowania:
Lazania 15
Najśmieszniejsze jest to, że będąc już kilka razy we Włoszech nie spróbowałem nigdy tam tego dania. Więc, szczerze powiedziawszy, nie wiem czy ta lazania jest włoska, czy moja. Podgrzej ragout mięsne, moje było gęste, więc dodałem ok. pół litra przecieru pomidorowego z kartonu. Zrób sos beszamelowy: podgrzej w rondelku oliwę (może być masło), wsyp mąkę i mieszaj energicznie, robiąc jasną zasmażkę. Wlej zimne mleko i cały czas mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby nie był za gęsty - dolej w razie potrzeby mleka. Do naczynia wlej na dno trochę sosu, na nim połóż warstwę surowych płatów lazanii, na to warstwę ragout, na to ser i beszamel. Układaj warstwy do wyczerpania składników. Na górę wylej resztę beszamelu i posyp serem.Piecz w 220 stopniach, przy włączonym termoobiegu przez ok. 45 - 50 minut, do czasu, aż makaron będzie miękki. Po wyjęciu z piekarnika pozwól lazanii nieco przestygnąć, następnie pokrój na porcje i podawaj.