gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Łazanki - domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy makaron łazanki dodatek do potraw

Łazanki - domowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łazanki - domowe

 

Sposób przygotowania:

Łazanki - domowe
Mąkę przesiać na stolnicę , odłożyć 1/2 szklanki do podsypywania. Z mąki uformować kopczyk, zrobić wgłębienie , wlać jajko, dodać sól, zagnieść rękami. Ciasto dokładnie wyrobić , podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować,podsypując mąką. Rozwałkować płaty pozostawić na kilka minut do przeschnięcia. Placki lekko oprószyć mąką, pokroić na paski a następnie na kwadraty. Makaron rozrzucić na stolnicy i pozostawić do przeschnięcia. Gotować, wrzucając na osoloną wodę z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu na wierzch jeszcze chwilę gotować - odcedzić przelać zimną wodą. Podawać do zup oraz jako dodatek do innych potraw.
Łazanki - domowe
Ze mąki i jajka zarabiamy twarde ciasto
Łazanki - domowe
Przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy
Łazanki - domowe
Ciasto kroimy w drobne kwadraty łazanki
Łazanki - domowe
Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą