mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Łazanki z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To bardzo słodkie, pięknie pachnące i smaczne wigilijne danie, które podaje się na świąteczny deser.

Łazanki z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łazanki z makiem

 

  • 20 dag makaronu łazanki
  • 20 dag masy makowej z puszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • rodzynki
  • orzechy włoskie i migdały
  • suszone śliwki i morele
  • skórka pomarańczowa
  • kilka kropel aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Łazanki z makiem
Makaron łazanki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Masę makową przekładam do rondela, mieszam z miodem, waniliowym cukrem, rodzynkami, pokrojonymi drobno orzechami, migdałami i skórką pomarańczową.
Podgrzewam wszystko kilka minut. Makaron po ugotowaniu osączam z wody i łączę z podgrzaną masą makowo-bakaliową.
Nakładam porcje na talerze lub do miseczek i od razu podaję.
Łazanki z makiem
Makaron łazanki gotujemy, po czym odcedzamy z wody
Łazanki z makiem
W rondlu łączymy ugotowany makaron z masą bakaliowo-makową