monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1340]

Leczo z kalarepką i parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna, niezbyt kosztowna potrawa która posmakuje najbardziej wybrednym takim jak mój mąż:)serdecznie polecam:)

Leczo z kalarepką i parówkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leczo z kalarepką i parówkami

 

  • 1 duża kalarepka ( moja miała 330 g)
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 igołomska papryka czyli biała
  • ½ zielonej papryki
  • 3 pomidory
  • 5 parówek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól,pieprz, papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Leczo z kalarepką i parówkami
Cebulę i kalarepkę obrać. Cebulę pokroić w pól plasterki. Kalarepkę w dużą kostkę pokroić. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić cebulę i kalarepkę. Zeszklić. Następnie wlać około ¼ szklanki wody i dusić warzywa. W między czasie papryki pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Gdy kalarepka będzie na wpól miękka dodać papryki. Po kojonych 5 minutach dodać pokrojone w krążki parówki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w dużą kostkę. Dołożyć do garnka i dusić razem jeszcze około 5-7 minut. Dodać koncentrat i doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z ¼ szklanki wody i wlać do garnka. Zagotować. Smacznego!
Leczo z kalarepką i parówkami
cebulę i kalarepkę zeszklić a potem poddusić
Leczo z kalarepką i parówkami
dodać pokrojone papryki i dusić dalej
Leczo z kalarepką i parówkami
parówki pokroić w plasterki i dodać do garnka
Leczo z kalarepką i parówkami
pokrojone pomidory dodać i dusić