Tradycyjne danie węgierskie na dobre zagościło w polskiej kuchni. W dzisiejszych czasach, ta pyszna potrawa ulega pewnym modyfikacjom w zależności od gustów naszych lub naszych gości. Co ciekawe nazwa tego dania pochodzi od… pasterzy - gulyás - , którzy wypasali od wiosny do jesieni bydło – gulya.

Gulasz jest zaliczany do dan narodowych kuchni węgierskiej. W oryginalnym przepisie znajdziemy m.in.: mięso, cebulę oraz paprykę. Gulasz jest tylko jeden. Owszem są pewne do zaakceptowania odmiany gulaszu węgierskiego, np. gulasz rybny czy gulasz z kurczaka. Zupa gulaszowa, tokań, paprykarz oraz ragoût są jedynie potrawami pokrewnymi.

Jak przystało na Pörkölt (węgierska nazwa gulaszu), tradycyjnie jest on przygotowywany w wieprzowiny.
Ponadto, gulasz jest wręcz idealnym daniem do eksperymentowania. Gulasz warzywny, drobiowy, a może wołowy z winem? Który wybieracie?

Są osoby, które na każdym kroku potrafią nas zaskoczyć. Idealnym przykładem jest gulasz z fasoli. Obok niego na podium stoi gulasz z pieczarkami. Cóż, jesteśmy chyba narodem, który każdy przepis idealnie i smacznie przekształci.

Szukacie przepisów na gulasz? Zainspirujcie się kulinarnie na portalu gotujmy.pl . W tym dziale, znajdziecie wspaniałą kolekcję najlepszych i sprawdzonych przepisów na gulasz. Zapraszamy!

Gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy

Gulasz jagnięcy dusi się z rzepą, cukinią, brukwią, pomidorami, marchewką, dynią i ciecierzycą. Można go podawać ze świeżo ugotowanym ryżem lub kaszą kuskus. Ważne jest, by przed samym gotowaniem warzyw, oprószone solą i pieprzem mięso podsmażyć na rumiano. Dzięki temu zatrzyma w sobie swój smak, a warzywa obecne w gulaszu tylko go podkreślą. Jagnięcina duszona możne być też ugotowana w bardziej tradycyjnej formie, wyłącznie z czosnkiem, cebulą, papryką, ziemniakami, rozmarynem i smalcem. Dla najlepszych efektów smakowych warto doprawić ją octem winnym.

Gulasz z sarny

Gulasz z sarny

Gulasz z sarniny należy przyprawić aromatycznymi dodatkami. Najlepsze będą: owoce jałowca, cząber, czosnek i wędzona papryka. W tej potrawie doskonale sprawdza się odrobina czerwonego wina. Wspaniale wydobywa smak dziczyzny i zmiękcza mięso. Najlepszym mięsem na gulasz jest sarni udziec. Należy je oczyścić, pozbawić błon, pokroić w kostkę, natrzeć solą, przyprawami, oliwą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. Gulasz z sarny doskonale smakuje z grzybami, np. kurkami lub warzywami.

Gulasz wieprzowy węgierski

Gulasz wieprzowy węgierski

Tradycyjny gulasz wieprzowy po węgiersku to potrawa z dużą ilością papryki i pomidorów. Danie przygotowuje się z mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki. Wieprzowinę dusi się z warzywami, głównie: papryką, pomidorami, czosnkiem oraz cebulą. Do dania można dodać marchewkę lub grzyby, np. pieczarki. Smak gulaszu podkreśli odrobina boczku. Potrawę doprawia się słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Gulasz wieprzowy dobrze smakuje podany z kaszą gryczaną, ziemniakami, kluskami lub tylko z kromką razowego lub białego chleba.

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy węgierski

Gulasz wołowy po węgiersku najczęściej przyrządza się dusząc mięso z czerwoną papryką. Danie jest aromatyczne i wyraziste w smaku za sprawą dużej ilości przypraw, między innymi słodkiej i ostrej papryki oraz pieprzu. Cebulę pokrojoną w piórka przesmaża się na oleju, dodaje paprykę, mięso i czerwone wytrawne wino. Całość dusi się, aż wołowina zrobi się miękka i przejdzie aromatem warzyw i przypraw. Danie można zagęścić, dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Gulasz wołowy można podawać, np. z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Gulasz z jelenia

Gulasz z jelenia

Mięso jelenia jest bardzo kruche, szybko się je przyrządza i nie wymaga długiej obróbki termicznej. Na gulasz znakomita będzie szynka lub udziec. Dziczyzna jest bardzo aromatyczna, dlatego nie potrzeba wielu przypraw, by danie było znakomite. Najczęściej używa się owoców jałowca, cząbru, liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso najpierw trzeba zamarynować w soli, przyprawach i obsmażyć, na klarowanym maśle lub oleju. Gulasz z jelenia wybornie smakuje z dodatkiem ciemnego piwa, octu balsamicznego, czerwonego wina lub grzybów.

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz węgierski

Zupa gulasz po węgiersku jest bardzo syta i gęsta. Wołowinę przesmaża się na patelni i doprawia czosnkiem, kminkiem oraz solą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodaje się, pokrojoną na mniejsze kawałki, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i seler naciowy. Całość zalewa się bulionem warzywnym lub mięsnym i gotuje, żeby mięso przeszło warzywnym wywarem. Zupa gulaszowa najlepiej smakuje z kromką chleba lub lanymi kluskami. Danie przyprawia się ostrą papryką, ziołowym pieprzem oraz dużą ilością czosnku.

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz z warzywami jest zdrowym, pożywnym i lekkostrawnym daniem wegetariańskim. Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski jest sycący, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale komponuje się z dowolną surówką oraz ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą. Gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i warzyw. Mięso należy oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, doprawić i podsmażyć. Następnie przekłada się je do rondla i dusi z dodatkiem bulionu oraz warzyw. Świetnie sprawdzą się: cebula, czosnek, marchewka, por, papryka, pomidory oraz pieczarki. Gulasz węgierski należy gotować przez godzinę.

Polecane przepisy do kategorii Gulasz

Znaleźliśmy 1650 przepisów w kategorii Gulasz

Kopytka z gulaszem

Kopytka z gulaszem

Loren83 Loren83

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: