Sposób przygotowania:
Lekka nalewka z białej porzeczki
Z przebranej i umytej porzeczki usuń szypułki. Tak przygotowane owoce przełóż do miski i rozgnieć tłuczkiem (nie miksuj!), po czym przełóż do szklanego słoja i zasyp cukrem, całość odstaw na 24h.
Po upływie doby do porzeczek dolej wódkę i mocno potrząśnij słojem.
Tak powstały nastaw porzeczkowy odstaw na trzy tygodnie, po tym czasie przelej całość przez lnianą ściereczkę.
Gotową nalewkę odstaw do wyklarowania na miesiąc po czym zlej ją z nad osadu i rozlej do butelek.
Po upływie doby do porzeczek dolej wódkę i mocno potrząśnij słojem.
Tak powstały nastaw porzeczkowy odstaw na trzy tygodnie, po tym czasie przelej całość przez lnianą ściereczkę.
Gotową nalewkę odstaw do wyklarowania na miesiąc po czym zlej ją z nad osadu i rozlej do butelek.
SylaUla