Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z czerwonych grejpfrutów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszna nalewka z czerwonych grejpfrutów. Doskonale rozgrzeje w długie jesienne wieczory. Warto ją przygotować.

Nalewka z czerwonych grejpfrutów

Składniki:

Nalewka z czerwonych grejpfrutów

 

  • 4 grejpfruty czerwone,
  • 40 dag cukru,
  • ½ litra wódki czystej,
  • 250 ml spirytusu,
  • 1,5 litra wody.

Sposób przygotowania:

Nalewka z czerwonych grejpfrutów
1.Grejpfruty dokładnie myję. Na tarce o małych oczkach ścieram wierzchnią warstwę skórki. Dodatkowo z owoców wyciskam sok.

2.Wodę gotuję z cukrem. Odstawiam do przestudzenia.

3.Skórkę z grejpfruta mieszam z wyciśniętym sokiem, syropem z wody i cukru , wódką oraz spirytusem.

4.Całość przelewam do dużego, szklanego słoja, zakręcam i odstawiam na 2 tygodnie. Następnie filetuję nalewkę i przelewam do butelek, zakręcam.

Nalewkę odstawiam do spiżarni na minimum 2 miesiące.