kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Książka Kucharska: Sałatka na grilla – 21 szybkich i smacznych przepisów

Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na lekką sałatkę składającą się z roszponki i szczypiorku oraz kukurydzy konserwowej i pomidorków koktajlowych. Polecam.

Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku

 

  • garść roszponki
  • duża garść szczypiorku
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Roszponkę wkładamy do miski z wodą i myjemy, przekładamy na cedzak i odsączamy z wody. Szczypiorek myjemy i kroimy na bardzo drobno.
Kukurydzę konserwową przekładamy z puszki na cedzak, odsączamy z zalewy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na ćwiartki. Do miski wkładamy roszponkę, pokrojony szczypiorek i kukurydzę konserwową, pomidorki koktajlowe, dodajemy jogurt, oliwę i przyprawy, mieszamy.
Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Umytą roszponkę przekładamy na cedzak i odsączamy.
Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Kukurydzę konserwową odsączamy na cedzaku z zalewy.
Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Umyty szczypiorek kroimy na bardzo drobno.
Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Umyte pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
Lekka sałatka z roszponki i szczypiorku
Do warzyw dodajemy jogurt i przyprawy, mieszamy.