iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Lekka zupa kalarepowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszy sposób na zdrową a pełną witamin zupę, gotuję przynajmniej raz na miesiąc. Jest pożywna oraz smaczna.

Lekka zupa kalarepowa

Składniki:

Lekka zupa kalarepowa

 

  • 1/2 kg kalarepy,
  • 5 ziemniaków,
  • 4 średnie marchewki,
  • 1 korpus z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 seler,
  • pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Lekka zupa kalarepowa
W 2 litrach wody gotujemy podpieczone na palniku cebule, posiekane pietruszki oraz seler i pietruszkę, po 15 minutach dodajemy korpus, gotujemy 20 min. przecedzamy. Kalarepy, ziemniaki, marchewki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, solimy, pieprzymy gotujemy do miękkości. Podajemy zupę gorącą, możemy zaprawić delikatnie śmietanką ale zupa będzie bardziej kaloryczna.