czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Lekki sernik z jogurtu bałkańskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Jest bardzo lekki i bardzo smakowity- polecam !

Lekki sernik z jogurtu bałkańskiego

Składniki:

Lekki sernik z jogurtu bałkańskiego

 

  • Kruche ciasto upieczone w formoe 25/40
  • Masa jogurtowa:

 

  • 1 kg jogurtu bałkańskiego
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki oleju
  • lub oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie cytrynowe lub 3 kiśle cytrynowe (można wykorzystać inny smak)
  • aromat cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki porszku do pieczenia
  • ananasy z puszki lub jak kto woli brzoskwinie lub morele
  • cukier waniliowy
  • ew.rodzynki w miejsce owoców
  • polewa cytrynowa i polewa z mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Lekki sernik z jogurtu bałkańskiego
Upiec kruche ciasto - ja dodałam do niego kisiel morelowy aby się komponował owocowo z serniczkiem.

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym następnie dolać olej lub oliwę ,wsypać proszek budyniowy (lub kiślowy),następnie dodać jogurt i proszek do pieczenia oraz aromat.
Delikatnie połaczyć z ubitymi białkami i część masy wylać na podpieczone kruche ciasto.Teraz poukładać dowolne owoce z puszki cienko pokrojone i wylać resztę masy.Owoce można zastąpić rodzynkami.Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.1 godzinę.
Po upieczeniu polać polewą cytrynową i czekoladową i zrobić widelcem wzorki. Ja do pieczenia biszkoptu dodałam budyń