pocztylion2221

pocztylion2221

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Lekkie ciasto jogurtowo- owocowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pychotka na podwieczorek lub na deser..

Lekkie ciasto jogurtowo- owocowe

Składniki:

Lekkie ciasto jogurtowo- owocowe

 

  • 1 szk cukru
  • 5 jaj
  • 1 szk mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • masa:
  • kubek jogurtu naturalnego (300)g
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3-4 galaretek o dowolnym smaku
  • 50 dkg dowolnych owoców

 

Sposób przygotowania:

Lekkie ciasto jogurtowo- owocowe
Jaja umyć wybić do miseczki, dodać cukier utrzeć. Mąkę przesiać, dodać do masy jajecznej oraz proszek do pieczenia.Wyrobić.Natłuścić blaszkę wyłożyć na nią ciasto i piec około 25 min. w temp. ok 175-180 stopni. Po upieczeniu ostudzić. Dwie galaretki rozpuszczamy w szk gorącej wody, mieszając ostudzić. Owoce myjemy i osuszamy. Do rozpuszczonej i ostudzonej galaretki dodajemy jogurt, połowę owoców miksujemy i dodajemy stopniowo do masy, następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szk wody. Mieszamy i schładzamy w lodówce ok 20 min. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewamy ją na upieczone ciasto i wstawiamy do lodówki. Na wierzchu ciasta wykładamy resztę owoców. Dwie następne galaretki rozpuszczamy 2 i pól szk gorącej wody studzimy.Gdy zacznie galaretka gęstnieć wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki by ciasto zastygło. Smacznego!!