Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1113]

Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :)

Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 galaretka agrestowa
  • 250 ml gorącej wody
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Rolada:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek powidła śliwkowego

Dodatkowo:

  • 2 cytrynowe galaretki
  • 750 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance.

4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku znalazła się roladka. Podajemy i życzę smacznego.



Rady.

Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można użyć śmietanę typu ,,Śnieżka''.