SUPERPRZEPIS

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Dla wykonania tego ciasta warto poświęcić czas. Połączenie truskawek, czekolady i ciastek oreo jest nie do podrobienia.

Składniki:

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

SPÓD:Tortownica kwadratowa 25 x 25 cm

  • 350 gram ciastek oreo (2 opakowania po 175 gram)
  • 90 gram masła

Czekoladowy serek

Dodatkowo

  • Około 500 gram truskawek (ilość według uznania)

WYKOŃCZENIE

Sposób przygotowania:

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą

ETAP 1

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą
masło dodajemy do rozkruszonych ciastek

SPÓD: Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia.
Ciastka umieszczamy w malakserze. Tak przygotowane miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”. Rozkruszone przekładamy do miski i dodajemy do nich masło. Całość mieszamy, do połączenia składników.

ETAP 2

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą
Spód blaszki wykładamy ciasteczkami

Gotową, ciasteczkową masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.

ETAP 3

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą
Białe czekolady kroimy nożem na drobne kawałki

SEREK: Czekolady drobno kroimy.

ETAP 4

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą
Truskawki wykładamy na czekoladowy serek

Śmietankę stawiamy na ogniu, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce około 8 godzin.

Między czasie truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i osuszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody.

Schłodzoną, czekoladową masę ubijamy. Ubitą łączymy z białym serem. Na koniec całość łączymy z ciepłą, płynną żelatyną.
Tak przygotowany czekoladowy serek wykładamy na spód oreo. Na jeszcze nie zastygnięty wykładamy część przygotowanych truskawek, delikatnie wbijając je w masę.
Ciasto ponownie schładzamy, by serek zastygł.

Etap 5

Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladą
Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto

WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone studzimy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na nasze ciasto, zatapiając w niej pozostałe truskawki.

Całość schładzamy, by galaretka zastygła.

Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaską powierzchnię, a gdy zastygnie wykonujemy z niej czekoladowe rurki do dekoracji deseru.


Tagi:

truskawki