Sposób przygotowania:
Truskawkowe ciasto oreo z białą czekoladąETAP 1
SPÓD: Masło rozpuszczamy i zdejmujemy z ognia.
Ciastka umieszczamy w malakserze. Tak przygotowane miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”. Rozkruszone przekładamy do miski i dodajemy do nich masło. Całość mieszamy, do połączenia składników.
ETAP 2
Gotową, ciasteczkową masę wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Całość wkładamy do lodówki.
ETAP 3
SEREK: Czekolady drobno kroimy.
ETAP 4
Śmietankę stawiamy na ogniu, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Ciepłą zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej czekoladę. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Gotową masę studzimy, a następnie schładzamy w lodówce około 8 godzin.
Między czasie truskawki myjemy, usuwamy z nich szypułki i osuszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki przegotowanej wody.
Schłodzoną, czekoladową masę ubijamy. Ubitą łączymy z białym serem. Na koniec całość łączymy z ciepłą, płynną żelatyną.
Tak przygotowany czekoladowy serek wykładamy na spód oreo. Na jeszcze nie zastygnięty wykładamy część przygotowanych truskawek, delikatnie wbijając je w masę.
Ciasto ponownie schładzamy, by serek zastygł.
Etap 5
WYKOŃCZENIE: Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczone studzimy. Gdy zaczyna tężeć wylewamy ją na nasze ciasto, zatapiając w niej pozostałe truskawki.
Całość schładzamy, by galaretka zastygła.
Między czasie białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wylewamy na płaską powierzchnię, a gdy zastygnie wykonujemy z niej czekoladowe rurki do dekoracji deseru.
gusia1000