Sposób przygotowania:
Lody truskawkowo-jogurtowe z nutą mięty
Truskawki zmiksować na mus. Do miski przełożyć jogurt i dodać zmiksowane truskawki. Całość zmiksować. Do smaku dosłodzić syropem miętowym, ja dałam 10 łyżek. Całość ponownie zmiksować. Masę przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, czas mrożenia zależy od wielkości foremek.
Jeśli nie mamy gotowych foremek na lody można wykorzystać np. kubeczki po małych jogurtach lub silikonową foremkę do muffinek. Gdy masa lekko zesztywnieje i zacznie zamarzać trzeba wcisnąć w nią patyczek od lodów. Przed podaniem należy lody wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka minut albo foremkę włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Ułatwi to wyjmowanie lodów z foremek.
Lody te mają wyczuwalne kryształki lodu, które mogą przeszkadzać osobom, które lubią się wgryźć w loda.
Jeśli nie mamy gotowych foremek na lody można wykorzystać np. kubeczki po małych jogurtach lub silikonową foremkę do muffinek. Gdy masa lekko zesztywnieje i zacznie zamarzać trzeba wcisnąć w nią patyczek od lodów. Przed podaniem należy lody wyjąć z zamrażarki i odstawić na kilka minut albo foremkę włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Ułatwi to wyjmowanie lodów z foremek.
Lody te mają wyczuwalne kryształki lodu, które mogą przeszkadzać osobom, które lubią się wgryźć w loda.