SUPERPRZEPIS

Tort bezowy z lemon curd i truskawkami

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tort bezowy z lemon curd i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Beza jest dość słodka, więc cienka warstwa lemon curd doskonale ją przełamuje, a bita śmietana i truskawki dopełniają całości.

Składniki:

Tort bezowy z lemon curd i truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z lemon curd i truskawkami
BEZOWY SPÓD: do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno, pod koniec partiami dodawaj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.
Na papierze do pieczenia ułóż dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciśnij jego kształt. Na to wyłóż ubitą pianę i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150*C i piecz 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120*C i piecz jeszcze kolejne 90 minut.
LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie wymieszaj w rondelku, zagotuj i ciągle mieszając gotuj 2 minuty. Następnie dodaj masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuj kolejne 2 minuty. Zdejmij z palnika i zmiksuj blenderem na idealnie gładki krem. Niewykorzystany krem przełóż do słoiczków i wystudzony przechowuj w lodówce około 7 dni.
WYKONANIE: na wystudzonym bezowym spodzie rozsmaruj 3 łyżki kremu cytrynowego, możesz oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wyłóż ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone na kawałki truskawki.
Tort bezowy z lemon curd i truskawkami
Niewykorzystany krem można przechowywać w lodówce około 7 dni.
Tort bezowy z lemon curd i truskawkami
Tort bezowy z lemon curd i truskawkami po przekrojeniu.
Tort bezowy z lemon curd i truskawkami
Bezowy spód do tortu, jeśli nam popęka nie należy się przejmować.