Sposób przygotowania:
Mazurek z lemon curd
Ciasto: Palmę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier, jajko, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i posypanej mąką foremki (ok. 22x27 cm). Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumieni). Ciasto dobrze ostudzić. Przygotować lemon curd: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć z niej sok. Cukier przesypać do garnka. Dodać do niego skórkę i sok z cytryny, jajko, żółtko i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać, zagotować. Gotować ok. 2 minuty, nie przerywając mieszania. Do masy dodać olej, ponownie gotować ok. 2 minuty nie przerywając mieszania. Lemon curd ostudzić, a następnie rozsmarować na kruchym spodzie. Biała masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę śmietanową rozłożyć na lemon curd. Mazurka dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam domowej polewy czekoladowej, brzoskwiń z puszki i cukrowych perełek. Mazurka schłodzić.