Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Lemon curd wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny krem, często go dodaję do serników, ciasteczek, gofrów czy lodów

Lemon curd wg Alex

Składniki:

Lemon curd wg Alex

 

  • 6 cytryn
  • 6 jajek
  • 400g cukru
  • 2 niezbyt czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 4 łyżki dobrego masła

 

Sposób przygotowania:

Lemon curd wg Alex
Cytryny umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę uważając aby nie zetrzeć białej, bo krem będzie gorzki. Następnie owoce przekroić na pół, wycisnąć sok. Skórkę i sok umieścić w garnku o grubym dnie, dodać cukier, wymieszać, dodać jajka oraz skrobię i intensywnie wymieszać aby nie było grudek. Można rózgą lub mikserem. Dodać masło. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aby krem się nie przypalił i jednolicie gęstniał. Gdy zacznie bulgotać, pogotować jeszcze 2 minuty, zdjąć z ognia i przelać do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcić. Z tej proporcji wychodzą mi 2 słoiki o poj. Ok. 400ml. Jeden zużywam do ciasta, a drugi, szczelnie zamknięty przechowuję w lodówce do ok. 2tygodni.

Tagi:

jajko jajka